Kwaliteitsimpuls Glane

De buren hebben aan de grens het plan opgezet om een stuk van het voormalige grenskantoor en tramstation terug te laten keren in een herinneringsmonument.

header afbeelding per pagina anders
header afbeelding per pagina anders

Kwaliteitsimpuls Glane

De uitdaging:

De dorpsraad heeft met de gemeente de afspraak gemaakt dat er een kwaliteitsimpuls komt om het dorp mooier te maken. Omdat het nog een tijdje duurt tot het zover is, hebben de buren aan de grens het plan opgezet om een stuk van het voormalige grenskantoor en tramstation terug te laten keren in een herinneringsmonument.

De realisatie

Er is eerst overleg geweest met de buren en de dorpsraad, daar is de historische kring bij betrokken. Het voorstel is ontstaan om een stootblok met rails op de oude locatie van het tramstation en grenskantoor te realiseren. Er is contact opgenomen met het treinmuseum Haaksbergen Boekelo voor de reservering van een rails en een stootblok. Het museum gebruikt het geld dat ze aan de verkoop verdienen voor onderhoud van het museum. Daarna zijn buren, de dorpsraad en de historische kring Losser naar de gemeente geweest en we hebben gevraagd hoe we dit kunnen realiseren. De ondergrond is van de gemeente, daarom moest er een vergunning komen.

De dorpsraad heeft ondertussen bij Kern met pit een subsidie aanvraag gedaan voor dit project en die hebben we gekregen. De kosten van leges en vergunning heeft de dorpsraad betaald van de subsidie. We zijn overeen gekomen dat de gemeente het maaiwerk doet, opruimen doen de buren gezamenlijk. Het risico valt onder de gezamenlijke verzekering van de dorpsraad. Er is door een loonwerker in de buurt, de plek bouw rijp gemaakt, samen met de buren.

Er is een gezamenlijke opruimactie geweest, waarbij zelfs de wethouder heeft geholpen. Het contact tussen de buren is erg verbeterd door dit project.Er is bij de bewoners goede moed dat de rest van het kwaliteitsimpuls nu ook positief zal uitwerken. De buren waren zo enthousiast dat ze ook op zoek zijn gegaan naar treinstelwielen en bloembakken. De laatste aanwinst is een wisselhendel. Het blijft leuk dat er telkens nog verbetering komt.De gemeente heeft een bijdrage gedaan in aanplant van bloemen.